Testnevelesi Egyetem

Jelenleg futó:

 

OTKA - A magyar élsport versenyképessége az egyéni és csapatsportágakban működő gazdasági ösztönzők tükrében Competitiveness of the Hungarian elite sport system through the incentives systems of individual and team sports

 

logokek nagy2

 

A 2010-ben hivatalba lépett magyar kormány a sportot stratégiai ágazattá nyilvánította és politikájában azt ennek megfelelő módon is kezelte. A kormány a sportirányítás átalakítása mellett többek között öt látvány-csapatsportágban bevezette a társasági adókedvezményből való finanszírozást (TAO-tv.), nagyságrendekkel megemelte a kiemelt sportágaknak nyújtott állami támogatás mértékét és soha nem látott stadionfejlesztési programba kezdett. Ezek a lépések az 1990-es évek piacosító törekvéseivel szemben az állami befolyás erősítését szolgálják, és azt a veszteséget próbálják meg pótolni, ami a magyar sportot a rendszerváltás után kétségkívül érte.

 

A kutatás azt próbálja feltárni, hogy milyen tényezők befolyásolják egy adott ország sportversenyekben nyújtott teljesítményét. Az alkalmazott módszertan a közgazdasági elemzés fogalmaival próbálja megérteni azt, hogy egyes sportágakban (mint például a kajak-kenu vagy úszás) Magyarország miként képes a nagyobb országokkal szemben is eredményesen szerepelni, és mi okozhatja más sportágak (mint a labdarúgás vagy a kosárlabdázás) fokozatos leszakadását a nemzetközi versenyben. A kutatók feltételezik, hogy a legfontosabb különbség a sportágakban működő ösztönző- és versenyrendszerek (bajnokságok) felépítéséből fakad, és ezek tudatosabb kialakítása hatékonyabb sportfinanszírozáshoz, illetve fenntartható sportmodellhez segíthetné a döntéshozókat.

 

Korábbi kutatásaink

 

Projekt címe: Uncharacteristically high player dropout in women’s basketball in relation to dual careers

 

FIBA logo

 

(Az európai női kosárlabdázását érintő kiugróan magas lemorzsolódási arány problematikáját vizsgáló átfogó kutatási téma tárgyában)

                    

A kutatás célja: A kutatás célja, hogy kvantitatív és kvalitatív módszereket egyaránt alkalmazva átfogóan megvizsgálja az európai női kosárlabdázást sújtó magas lemorzsolódási arány mögött húzódó szociális és egyéb tényezőket.

A kutatás keretében bemutatásra kerülnek az európai női kosárlabdázásban megjelenő magas lemorzsolódásban szerepet játszható különböző tényezők. Ehhez elsőként a lemorzsolódásban szerepet játszó tényezők szakirodalmi összefoglalása, majd a jelenség okainak feltárására kerül sor mind kvantitatív, mind pedig kvalitatív elemzés keretében.

 

Teljes anyag elérhető itt.

 

 

 

Projekt címe: Study on the Assesment of FIBA Europe’s “Home Grown Player Rule

 

FIBA logo

(FIBA Europe hazai nevelésű játékosokra vonatkozó szabályozás bevezetésének elemzése)

 

A kutatás célja, hogy megvizsgálja a FIBA Europe tagországai körében a haza nevelésű játékosokra vonatkozó szabályozás bevezetésének hatását az európai kosárlabdázás munkaerőpiacára.

A kutatás keretében bemutatásra kerül az európai kosárlabdázást érintő főbb problémák, mind gazdasági, mind pedig társadalmi megközelítésben, valamint az Európai Unió szabad munkaerő áramlására vonatkozó alapelv hatásai a professzionális kosárlabdázás munkaerőpiacára és ezzel együtt a nemzetközi versenyek versenyegyensúlyára, valamint a nemzeti bajnokságokra.

 

Teljes anyag elérhető itt.

 

 

Projekt címe: A hazai utánpótlás csapatok eredményességének vizsgálata

 

mkosz logo uj fekvo

 

A kutatás elsődleges célja az volt, hogy megvizsgálja az egyes klubok eredményességi szerepét a hazai női és férfi kosárlabdázásban.

 

Projekt címe: Sportgazdasági Nagyító

 

 1993 4530 veszteseg focilabda 250x200

 

2010. évtől Muszbek Mihály vezetésével minden évben elkészül az NB1-es labdarúgó vállalkozások mérlegére alapozott sportgazdasági elemzés, mely átfogó képet ad a hazai labdarúgás helyzetéről.                                

Tanulmány főbb tartalmi elemei:

  •         csapatok árbevétele, költsége, eredménye
  •         a legjelentősebb összegű átigazolások, játékos export, -import
  •         a magyar labdarúgás pozíciója a világranglistákon, válogatottak, klubcsapatok, nemzetközi kupa szereplési rangsor
  •         a magyar bajnokságban szereplő idegenlégiósok foglalkoztatásának néhány kérdése
  •         játékos keresetek, élőmunka költségek

Legfrissebb tanulmány összefoglalója itt olvasható.

 

 

 

 

Projekt címe: COMPETITIVENESS OF THE HUNGARIAN ELITE SPORT SYSTEM

 

ioc logo

 

This report has been submitted to the IOC Olympic Studies Centre in the framework of the 2015 PhD Students Research Grant Programme

 

Please publish modules in offcanvas position.